Please enable JS

Hogyan írjunk jó önéletrajzot?

Hogyan írjunk jó önéletrajzot?

2020 ápr. 07 /

Senior tanácsadó kollégáink összegyűjtötték néhány pontban, mitől lesz meggyőző és informatív egy önéletrajz. Ezek alapján pedig készítettünk egy minta CV-t is, ami a cikk végén található.                                                                          

 

1. Fénykép
Fotó kiválasztásakor érdemes odafigyelni, hogy üzleties megjelenést tükrözzön. Egyedül szerepelj rajta és ne egy csoportképből kivágottat csatolj. Mosolyogj, hisz fontos a jó benyomás.

2. Személyes adatok
Egy jó CV a következő adatokat mindenképpen tartalmazza: név, elérhetőség (telefon, e-mail), lakcím, és hasznos lehet a születési dátumot is feltüntetni.
Tanácsos olyan emailcímet választani, ami üzleties, kerüljük a tréfás vagy vulgáris emailcímek megadását.

3. Szakmai tapasztalat
Először tüntessük fel a céget és a munkakört. Arra ügyeljünk, hogy fordított időrendi sorrendben szerepeljenek a tapasztalataink, tehát a legutolsó kerüljön legfelülre. Időtartam meghatározásakor fontos az év és a hónap feltüntetése is.  A feladatkör legfontosabb elemeit strukturáltan, pontokba szedve tüntessük fel. Szakmai sikerek,  elért eredményeink is ebben a pontban kapjanak helyet. Amennyiben vezetői pozíciót tölt be valaki, mindenképpen írja bele az irányított létszámot is.

4. Tanulmányok
Tüntessük fel pontosan, hogy iskolai tanulmányaink mettől meddig tartottak. Befejezetlen tanulmányok esetén a befejezetlenség okát pl.: nyelvvizsga hiánya. Itt említhetjük meg a tanulmányi versenyeket, melyeken részt vettünk és az elvégzett tréningeket is.

5. Nyelvi készségek
Érdemes kifejteni, hogy milyen nyelvtudással rendelkezünk. A tényleges nyelvtudás szintje számít, nem a nyelvvizsga ténye. Fejtsük ki, hogy tudásunk mennyire aktív/passzív és hogyan használjuk szóban/írásban/mindkét módon.

6. Informatikai és egyéb készségek
Informatikai ismereteinket is fejtsük ki, melyek a betölteni kívánt munkakörhöz vélhetően szükségesek lesznek. Készségek esetén fontos, hogy ne elcsépelt sémákkal éljünk, hanem olyan készségeket írjunk le, amit az állásinterjún alá is tudunk támasztani.

7. Hobbi, személyes információ
Érdemes a hobbit is megemlíteni, mert az interjún jó alapja lehet a beszélgetés indításának, kapcsolódási pontok megtalálásának. 

8. Legfontosabb tanácsunk
Ha jó CV-t akarunk írni, a legfontosabb szabály, hogy legyen mindig egyedileg testre szabott. Azaz pályázati anyagunkat mindig igazítsuk a betölteni kívánt konkrét pozícióhoz.

 

Kövess bennünket a Facebook-on és a LinkedIn-en.